A Carnation lábápolásról | Mi a problémája? | Carnation termékek | Lábápolási tanácsok | Újdonságok | Kérjen brossúrát

Tyúkszem


A leggyakrabban elõforduló probléma a lábon. Több fajtája létezik, de elég, ha két legelterjedtebb változatát ismerjük meg: keménytyúkszem és lágytyúkszem. Fontos tudni, a tyúkszem nem fertõzõdik. Megjelenési formáját tekintve a kemény tyúkszem kúpalakú, fényes felületû fehér vagy világossárga színû bõrvastagodás. A kúp közepe kemény. A tyúkszemnek - a hiedelmekkel ellentétben - nincs „gyökere”, a fájdalmat az okozza, hogy a kúpalakú vastag bõr nyomja, ingerli az ideget. Leginkább a lábujjak izületei felületén alakulnak ki. A lágytyúkszem a befülledésre hajlamos területeken jön létre, elsõsorban a lábujjak között. Színtelen lágy formája a kemény tyúkszemnek.


Mitõl jön létre a tyúkszem?

Elsõsorban a kényelmetlen cipõk, vagy a harisnya, zokni gyûrõdése miatti nyomás, dörzsölõdés okozza. A lábujjak összepréselése a cipõorrban elsõdleges ok lehet. A nyomás, dörzsölés ellen a láb úgy védekezik, hogy megvastagítja a bõrt a védendõ területen az ideg felett. Ez a vastagodás ezután már a fájdalom okozója lesz, kialakul a csúcsos középpont, azaz a tyúkszem.

Mit tehetünk?

A kialakult tyúkszemet mechanikusan is el lehet távolítani, erre a pedikûrös mûhelyek a legalkalmasabbak. Más megoldás a hatékony bõrreszelõk vagy a gyógyszeres tyúkszemirtó tapasz, folyadék otthoni alkalmazása, melyek kockázata igen alacsony, kivéve a cukorbetegségben vagy keringési problémákban szenvedõknél, akiknek javasolt az orvosi konzultáció az otthoni kezelés megkezdése elõtt.

Carnation-válasz a tyúkszemproblémára