GalaktivBio megrendelés

ATMENETILEG NEM RENDELHETO!GalaktivBio szúnyogriasztó (db)
1395 Ft
GalaktivBio kullancsriasztó (db)
1655Ft
Név*
Cím*
E-mail*
Telefon


Kullancs által terjesztett, emberre veszélyes fertőzések
Lakos András
Kullancsbetegségek Ambulanciája - Budapest, Visegrádi u. 14.
Tel: 06-30-9349956, 329-3898
alakos@t-online.hu
www.kullancs.hu

Európában tucatnyi kullancs által terjesztett fertőzésről tudunk. Hazánkban háromnak van kiemelt jelentősége.

Kullancsenkefalitisz (kullancs által terjesztett, vírusos agyvelő- agyhártya-gyulladás)
Évi 100 megbetegedéssel kell számolni. Hazánkban a Dunántúl és az Északi-középhegység fertőzött, az Alföld mentes. Minden ezredik - tízezredik kullancs fertőzött csupán! A betegség lázzal, fejfájással, hányással, szédüléssel, eszméletvesztéssel jár, két hét alatt lezajlik. Az esetek 10%-ában maradandó bénulások lépnek fel, halálozás 1-2%-ban fordul elő. Csak tüneti kezelésre van mód, alapvetően szerencse kérdése, ki, hogyan vészeli át a fertőzést. A betegek fele maradandó károsodással gyógyul.

A Lyme-kór az előzővel szemben idült bakteriális fertőzés. Magyarországon mindenütt előfordul, a kullancsenkefalitisznél 100-szor gyakoribb. Hazánk a legfertőzöttebb területek közé tartozik. Minden második kullancsból kimutatható a kórokozó! Halálozás nincs, a betegség súlyosságát annak elhúzódó volta, és a szerteágazó tünetek miatt a diagnosztikus problémák sokasága okozza. A leggyakoribb tünet a csípés helyén átlagosan 10 nap lappangási idő után megjelenő, fokozatosan növekvő bőrpír. Az elváltozás gyakran semmilyen panaszt sem okoz. Megnőhet 10-100 cm-esre is. A folt nagyon ritkán múlik el egy héten belül, de előbb-utóbb magától is eltűnik. Kísérheti súlyos fáradékonyság, fej-, izom-, ízületi fájdalom, de érezheti magát a beteg teljesen egészségesnek is. Kezeletlen esetben arcidegbénulás, agyhártyagyulladás, nagyon ritkán szívizomgyulladás követheti. Hónapok-évek múlva ízületi gyulladások jelenhetnek meg. Akár 10 éves lappangási idő után végtagi bőrsorvadás alakulhat ki. Ez utóbbi kivételével valamennyi tünet magától is meggyógyulhat, de a panaszok évekig is fennállhatnak. A Lyme-kór diagnózisa, kezelése szakértelmet igényel.

A TIBOLA főleg gyermekkorban, a hajas fejbőrön, nagytestű kullancs csípése után jelentkező körömnyi-diónyi gyulladásos reakció, amit nyaki, tarkótáji nyirokcsomó-duzzanatok kísérnek

A Lyme-kór és a TIBOLA antibiotikumokkal gyógyítható.